Omhoog

Frettensymposium 2013

mid frettensymposium-lezingen-4

Op zondag 3 november vond het vierde Frettensymposium plaats in Partycentrum ‘t Dak in Leerdam. En het was hoog tijd, het was alweer ruim drie jaar sinds het laatste symposium. Er was dus genoeg te vertellen rondom ontwikkelingen en inzichten over de fret. Het enthousiasme werd gedeeld: er waren zo’n 150 frettenliefhebbers, dierenarts(assistent)en andere geïnteresseerden uit Nederland en België aanwezig om de lezingen en workshops rondom de fret te volgen.

Het Frettensymposium begon al vroeg. Om 9 uur kwamen de eerste bezoekers al aan in Leerdam. Om half 10 heette Hanneke Roest samen met Nico Schoemaker iedereen welkom, met in het bijzonder de frettenorganisaties. Nico nam als talkhost het woord over en introduceerde alle sprekers. Na dit welkomstwoord en de introductie werd gestart met de lezingen. In de ochtend werden er uiteenlopende lezingen over de fret verzorgd. Nico Schoemaker en Yvonne van Zeeland gaven een lezing over ontwikkelingen op medisch gebied, zoals het bijnieronderzoek en onderzoek naar bloeddrukmeting bij fretten. Na deze lezing was het woord aan Esther Plantinga over de voeding van de fret. Claudia Vinke en Hanneke Roest vervolgden met een gezamenlijke lezing over de biologie en sociale gedrag van de fret. Na de pauze tenslotte was het de beurt aan Hanneke Roest om een lezing te geven over middenoorontsteking.

Tijdens de lunch konden de bezoekers de frettenstands van diverse organisaties bezoeken. Stichting De Fret, de Frettenstichting en Frettig Gestoord waren aanwezig met een stand. Maar ook andere standhouders met superleuke frettenspullen en natuurlijk de veiling. In de middag volgden er twee praktische workshoprondes, waarbij er gekozen was door de bezoekers voor twee van de zes onderwerpen:

  1. Frettensignalen: Hoe zie ik dat mijn fret ziek is? Hanneke Roest
  2. A match made in heaven? koppelen en sociaal gedrag van fretten. Betje Schijf
  3. Voeding: wat en hoe? Esther Plantinga
  4. Terug naar de basis: fretteren. Robert van Frettenleven.nl
  5. Verrijking van het frettenleven. Claudia Vinke en Birgit van der Laan
  6. Veelvoorkomende medische aandoeningen. Nico Schoemaker en Yvonne van Zeeland

Dat frettenhouders vol enthousiasme uren kunnen doorpraten over de fret bleek ook vandaag. Het programma liep uiteindelijk flink uit, maar de meeste frettenliefhebbers vonden het helemaal geen probleem om extra lang informatie op te slurpen over hun favoriete huisdier. Aan het eind van de dag werd de Positieflijst kort toegelicht en was er ruimte voor het stellen van vragen. Enkele van deze gestelde vragen zijn hiernaast te vinden. Er werd afgesloten met een dankwoord. Elke spreker ontving niet alleen een fleurige bos bloemen, maar ook een prachtig en uniek frettenbeeldje, gemaakt door Marjolein Kramer. Een prachtige herinnering!

Download lezingen en workshops

Hieronder zijn de lezingen en aankondiging van het vierde Frettensymposium te downloaden. Fret Natuurlijk nr. 2 bevat een uitgebreid verslag van het Frettensymposium. Om de lezingen te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Iedereen kan zich snel en gratis registreren. 

 
 
Powered by Phoca Download

Frettensymposium 2013

Het vierde Frettensymposium vond plaats op zondag 3 november. Nieuwsgierig naar het verslag en downloads? Klik hier.

Fret Natuurlijk

Fret Natuurlijk is een gratis e-magazine dat wordt uitgegeven door het Frettensymposium. Hierin vind je leuke artikelen over de fret.

Uit het verleden

Het Frettensymposium is vier keer georganiseerd. Benieuwd naar eerdere edities? Kijk hier voor downloads en verslagen.