Omhoog

Frettensymposium 2009

Frettensymp 2009 3Het Derde Frettensymposium vond plaats op 28 maart 2009. Iedereen van de organisatie was best wel zenuwachtig. Zou het goed gaan allemaal? Was het allemaal wel goed georganiseerd? Hebben we niks en niemand vergeten? Staat alles, zoals het moet als het publiek binnenkomt? Ineens was het 09.00 uur enkwamen de gasten binnen. Een grote en vooral gezellige club dames controleerde de kaarten en de zakken goodies werden in dank aangepakt. De kop was eraf en dat ging goed. De zenuwen waren direct verdwenen.

Na de verwelkoming en introductie, beet Bob Church, voor velen een oude bekende, het spits af. Bob wist zoals gewoonlijk, direct iedereen te boeien. Ook was Bob degene die de sprekers aankondigde. Uiteraard deed hij ook dit op zijn eigen vrolijke en enthousiaste manier. Professor Ducatelle sprak over helicobacter infecties. Hij gaf een zeer duidelijke uiteenzetting dat stress en voeding samen grote problemen bij de fret kunnen veroorzaken. Het was heel bijzonder, dat alle sprekers een onderwerp hadden, dat heel goed aansloot op de presentatie van haar of zijn voorganger.

Frettensymp 2009 5Frettendierenarts Hanneke Moorman hield haar presentatie over maagdarmproblemen bij de fret. Zij vertelde dat stress mogelijk het gevolg kan zijn van de aanwezigheid van een andere fret, maar kan ook ten gevolge van andere huisvesting, een nieuwe kooi, nieuw voedsel of bijvoorbeeld een operatie. Wat betreft de voeding moeten we ons realiseren dat de fret een prooidiereter is. Een strikte vleeseter. Frettenbrokjes bevatten vooral veel plantaardige eiwitten en vezels. Daar is het maagje van de fret eigenlijk niet voor gemaakt. Over de symptomen vertelde zij het volgende. Lang niet alle fretten hebben dezelfde symptomen en diverse symptomen kunnen ook passen bij andere aandoeningen dan die van het maagdarmkanaal. Dat maakt het soms erg lastig voor de dierenarts om de klachten van de fret goed te interpreteren. Sommige fretten hebben een verminderde of wisselende eetlust. Vaak is de activiteit van het diertje verminderd en is het minder speels. Soms ook is het fretje echter weer erg onrustig en hyperactief. Er zijn fretten die bijterig worden naar hun eigenaar of naar andere fretten. “Plat liggen” komt regelmatig voor, de fret zakt even door de poten tijdens het lopen en heeft een wat starende blik in zijn ogen. 

De presentatie van Tannetje Koning sloot weer naadloos aan op het verhaal van Hanneke. Goede voeding is uiteraard belangrijk en de laatste jaren gaan steeds meer fretteneigenaren over op prooidier voor hun fret. Tannetje vertelde het volgende. Dat de fret een echte carnivoor is, hoef ik al bijna iet meer uit te leggen. Het gebit van een fret is een echt carnivorengebit met scherpe kiezen die heel goed prooidieren kunnen scheuren. Ook het maagdarmkanaal is kort en uitsluitend geschikt om vlees en andere onderdelen van dieren te verteren. Plantaardige grondstoffen kan een fret niets mee. Dat maakt brokken al tot tamelijk ongeschikt voor fretten. Beter is het om rauwe vleesvoeding te geven. Dat kan in de vorm van prooidieren als muizen, ratten, duiven, kwartels etc. Of er kan een prooidier nagemaakt worden door botjes, vlees en orgaanvlees te geven. Ook complete diepvriesvoeding is een optie.

Frettensymp 2009 1Mijn fret wordt kaal was de presentatie van dr.Nico Schoemaker. De afgelopen jaren heeft u hem al meerdere malen (kunnen) horen praten over bijniertumoren bij fretten. Het is Nico opgevallen dat in de kliniek veel tijd besteed aan het uitleggen van de verschillende vormen van diagnostiek en behandelmethoden. Tijdens deze presentatie heeft hij uitgelegd welke vormen van diagnostiek en behandeling er zijn, en wanneer voor welke methode gekozen moet worden. Eén van de belangrijkste aspecten bij het stellen van de diagnose van een bijniertumor bij fretten is het kijken naar de symptomen. Het meeste bekende symptoom is symmetrische kaalheid. Belangrijk bij deze kaalheid is dat er geen beschadiging van de huid opgetreden is. Fretten hoeven echter niet kaal te zijn om toch last van een bijniertumor te hebben. 

Frettensymp 2009 4Het Frettensymposium was een interessante, leerzame dag voor alle aanwezigen. De veiling was ook een succes en heeft het ongelooflijke bedrag van € 1536,- heeft opgebracht! Dit bedrag is op het symposium uitgereikt aan een vijftal goede-fretten-doelen. Iedereen enorm bedankt voor de inbreng op de veiling of door het bieden op de items!!

Download lezingen

Hieronder zijn de lezingen en aankondiging van het Derde Frettensymposium te downloaden. Om de lezingen te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Iedereen kan zich snel en kosteloos registreren. 

 
 
Powered by Phoca Download

Frettensymposium 2013

Het vierde Frettensymposium vond plaats op zondag 3 november. Nieuwsgierig naar het verslag en downloads? Klik hier.

Fret Natuurlijk

Fret Natuurlijk is een gratis e-magazine dat wordt uitgegeven door het Frettensymposium. Hierin vind je leuke artikelen over de fret.

Uit het verleden

Het Frettensymposium is vier keer georganiseerd. Benieuwd naar eerdere edities? Kijk hier voor downloads en verslagen.