Menu
Frettensymposium 2004
Zaterdag 20 november 2004 was het zover. Het eerste frettensymposium. Alle kaarten waren uitverkocht en de zaal zat flink vol. Stephenie, Nanja en Hanneke hebben er een jaar naartoe gewerkt. Hoe zou het allemaal gaan verlopen? Alles was toch goed geregeld? Er kan nu toch niets meer fout gaan? Natuurlijk hadden de dames de kriebels. Maar dit was helemaal nergens voor nodig. Het is een grote happening geworden.
Stephenie opende het symposium met een verhaal over Stichting De Fret. Haar bril was ze vergeten en de microfoon werkte niet zoals zij wilde, maar haar speech was keurig.
Nico Schoemaker was de tweede spreker. Het onderwerp dat hij onder de loep nam, was de relatie tussen voortplantingsorganen en bijniertumoren bij fretten. Hiernaar wordt al zeven jaar onderzoek gedaan. Nico ging in op de relatie tussen castratie en het optreden van bijniertumoren bij fretten. Zijn verhaal was zeer interessant. De studie is nog niet afgerond, te meer omdat er een nieuwe therapie is begonnen voor de behandeling van bijniertumoren bij fretten.
Onze zuiderbuur Bart Jacobs had een boeiend verhaal met presentatie over het gedrag en leven van de voorouder van de fret, de bunzing. Opvallend was dat de bunzing zich voedt met dat wat in het leefgebied voorradig is. Eieren, egels, vissen en padden. De bunzing is beslist niet kieskeurig. Fretten trekken hun neus wel eens op voor iets, waarvan ik denk dat het wel een lekker hapje voor ze is.
Tussen de sprekers door had het publiek de gelegenheid een kopje koffie of thee te nuttigen en rond te kijken bij de vele (fretten)stands. Het aanbod was geweldig. Stichting De Fret was uiteraard aanwezig met clubartikelen en informatie, maar ook de vereniging Frettig Gestoord en de stichtingen "De Frettenarc" (België) en "De Nederlandse Frettenclub" boden hun clubartikelen aan. Stands met diervoeders, sieraden en kaarten, vakantieopvang en frettenmeubels; aan alles was gedacht. En daar was natuurlijk ook de veiling. Men kon bieden op de veilingspullen en de hoogste bieder werd de gelukkige eigenaar van het item. Het geld komt weer ten goede aan de fretten.
Bob Church was de volgende spreker. Hij maakte er een one man-show van. Geweldig. Hij spreekt geen woord Nederlands, maar iedereen hing aan zijn lippen. Het zou te ver voeren om zijn speech hier te plaatsen, maar het kwam er op neer, dat we met zijn allen de levens van deze gedomesticeerde wondertjes (lees: dondertjes) een beetje beter willen maken. Hij stelde het heel simpel en we kunnen zelf allemaal zien, wanneer een fret het niet naar zijn zin heeft. Luister naar de lichaamstaal van uw fret.Als fretteneigenaar zien we heel goed het verschil tussen een opgewonden, nieuwsgierige fret en een bang of onzeker dier. Dit laatste moeten we natuurlijk vermijden. Wij kunnen de fret op verschillende leuke manieren afleiding bezorgen. We hebben allemaal wel eens iets duurs gekocht voor onze fretten. Soms hebben ze dan na 10 minuten hun interesse in het nieuwe (dure) speeltje al verloren. Bob liet zien dat er ook speeltjes bestaan, die helemaal niets hoeven te kosten. Laat maar eens een lege zak of doos op de vloer vallen en de fret zal er naar toe rennen en het van binnen en buiten aan een grondig onderzoek onderwerpen. 'Oude' speeltjes kunt u weer als nieuw maken voor uw fret, door ze een andere plek te geven, schoon te maken (dan heeft alles weer een andere geur en is dus iets nieuws) of het een andere geur te geven. Bij fretten is geur het primaire zintuig. Kleurrijk speelgoed zal uw fret niet veel zeggen, maar als het lekker stinkt, zal hij er niet vanaf kunnen blijven. Ook een simpele bak zand of oude golf- en tennisballen zullen een fret stimuleren rond te springen en u laten zien dat hij of zij het wel degelijk naar de zin heeft.
Na Bob was het de taak aan dierenarts Hanneke Moorman de mensen te boeien met haar lezing "Hoe houd ik mijn fret gezond". Hanneke vertelde in eerste instantie waarom het zo moeilijk is om in een vroeg stadium te ontdekken dat een fret ziek is. Als je in de natuur laat zien dat je ziek bent, leef je niet lang meer. Een fret op middelbare leeftijd slaapt over het algemeen meer dan een jonge fret, dus ook dan is het moeilijk te signaleren dat de fret ziek is. Je denkt dat dit slapen bij de leeftijd hoort en niet bij ziek zijn. Als dierenarts (en frettenliefhebster) besteedt Hanneke veel aandacht aan het geven van goede informatie aan fretteneigenaren. Hierbij denkt zij aan de genetische oorzaken, maar vooral de voeding en huisvesting zijn heel belangrijk. Goed voer moet voldoende kwaliteitseiwitten bevatten. Fruit en groenten zijn echt niet geschikt als traktatie. Onder goede huisvesting wordt niet alleen een mooie, ruime kooi verstaan, maar Hanneke drong er ook op aan niet te veel fretten in een kooi te huisvesten. Het kan zelfs zo zijn, dat als je maar twee fretten in een kooi hebt en deze twee fretten verdragen elkaar niet of slecht, je deze beter apart kunt huisvesten. Door de stress kunnen de fretten uiteindelijk maag/darmklachten krijgen. Tot haar spijt ziet Hanneke dit soort fretten regelmatig in haar kliniek. Haar lezing was geweldig en voor iedereen goed te begrijpen.
Gerry Dorrestein hield zijn lezing "Het belang van weefselonderzoek" tezamen met een kleurrijke diapresentie. Microscopisch onderzoek van bobbels en knobbels, Het doen van sectie, Anatomie van de bijnier of Vergrote milt … alles werd ons in kleur voorgeschoteld. Natuurlijk wordt dit alles gedaan in het belang van de fretten. Als jouw fret ziek is, wil je dat jouw dierenarts kennis van zaken heeft en dat kan geleerd worden met behulp van de onderzoeken waarover Gerry Dorrestein vertelde. Als conclusie deelde hij dan ook mee, dat weefselonderzoek aanvullende informatie geeft en dat men kan zien of het over een goed- of kwaadaardig gezwel gaat. Een sectie geeft een beter inzicht over de oorzaak van het sterven van het diertje maar kan ook leiden tot nieuwe ontdekkingen. Deze lezing was daarom ook heel interessant.
Aan het einde van de ochtend was er gelegenheid de sprekers vragen te stellen. Aan het einde van de middag werd iedereen nogmaals in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de sprekers. Ook werden de winnaars van de veiling bekendgemaakt en het bedrag dat de veiling had opgeleverd. Het is een schitterende dag geworden waarop iedereen met plezier terugkijkt.